Superpedia: Påske

Hva betyr ordet påske? Hvorfor måtte Jesus dø?

1) Hva betyr ordet påske?
Påske kommer av ordet pasha og betyr å gå forbi. Grunnen til at det ordet er brukt, er at flere hundre år før Jesus ble født, var Israelsfolket (jødene) slaver i Egypt. Der hadde de det veldig vondt og de ropte til Gud om hjelp. Gud hadde en plan for å føre de ut fra Egypt og tilbake til hjemlandet sitt, Israel. Men kongen i Egypt, Farao, ville ikke la folket reise. Gud sendte flere plager over landet for at Farao skulle ombestemme seg. Den siste plagen var at eldstegutten i hvert hjem døde. Men jødene hadde fått beskjed om at dersom de slaktet et lam og strøk blodet på dørkarmen på huset sitt, skulle dødsengelen går forbi deres hus og alle som var i huset skulle bli berga. Det var denne påskefeiringa de markerte på Jesu tid.

2) Hvorfor måtte Jesus dø?
Da Adam og Eva gjorde opprør mot Gud og ikke brydde seg om hva han hadde sagt, kom det vonde og døden inn i verden og vi mennesker mistet forbindelsen med Gud. Gud elsket menneskene så høyt at han ville berge de tilbake til seg. Han visste at vi mennesker ikke kunne klare å ordne opp i dette selv. Noen som var helt uten synd, altså aldri hadde gjort noe galt, måtte ta straffen for oss mennesker. Det var bare en som kunne gjøre det, og det var Guds egen sønn, Jesus. Da han døde, tok han den straffen vi skulle hatt, og da han stod opp igjen, vant han over døden slik at vi skal få leve i all evighet sammen med han.
Johannes evangelium 3,16

3) Hva er nattverd?
Nattverd kalles det siste måltidet Jesus hadde med disiplene sine før han døde. Mens de feiret påskemåltidet til minne om den gangen Gud reddet dem ut fra Egypt, tok Jesus et brød som han brøt, dyppet det i vin og gav det til disiplene sine. Han sa at brødet var kroppen hans og vinen var blodet han, og at han gav det (altså seg selv) til vennene sine. Hver gang hans venner feirer nattverd gjør de det for å huske på det Jesus gjorde for oss.
1. Korinterbrev 11, 23-26

4) Hvorfor kunne ikke Jesus bare tilgitt alle mennesker?
Jesus har tilgitt alle mennesker. Da han døde på korset var det for alle menneskers synd til alle tider. Men Han kan ikke tvinge noen til å tro på og ta imot denne gaven. Vi må selv velge om vi vil ha hans tilgivelse. Når et menneske innser at det trenger Jesus og hans tilgivelse, gir Jesus den til alle uansett hva galt de har gjort.

5) Hva betyr disse ordene?
Palmesøndag – den dagen Jesus reid inn i Jerusalem på en eselfole og menneskene viftet med palmegreiner, la kappene sine på veien og ropte Hosianna.
Hosianna – betyr “Herre, frels oss”
Den stille uke – dagene mellom Palmesøndag og Skjærtorsdag
Skjærtorsdag – den dagen Jesus feiret påskemåltidet sammen med disiplene. Han innstiftet nattverden og viste disiplene et eksempel ved å vaske føttene deres. Skjær betyr ren
Langfredag – dagen da Jesus døde på korset. Den har fått navnet sitt fordi det var en lang og vond dag for Jesus.
1. påskedag – den dagen da Jesus seiret over døden og stod opp fra graven.

6) Hvorfor er påske til forskjellige tider hvert år?
Den jødiske påsken ble feiret i måneden nisan som ca tilsvarer vår april (jødene har en annen kalender enn oss). Jesus ble korsfestet på fredagen i denne påskeuka, og stod opp fra de døde den 3.dagen, altså søndag. I år 325 etter Kristus ble det holdt et stort kirkemøte i en by som het Nikea. Der bestemte de at 1.påskedag skulle være den første søndagen etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Vårjevndøgn er 20. el 21. mars og da er dag og natt like lange over hele jorda.

7) Hvem feirer påske?
Påske er alle kristnes store høytid og feires av kristne over hele verden.

8) Hvorfor brukes det mye kyllinger og egg til påske?
Kyllinger og egg er symboler på nytt liv og skal få oss til å tenke på at Jesus stod opp fra de døde. Akkurat som kyllingen kom ut av egget, kom Jesus ut av graven.

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!

  • Malli skrev en kommentar 6. oktober
    🙂
  • ElineF skrev en kommentar 5. juli 2018
    Dette er bra å lese!!!!!!