Superkjendis: Liten pike – stor oppgave

Trodde du at Bibelens superkjendiser bare var voksne mennesker? Da tar du feil. Når du tenker deg om, husker du kanskje Samuel – gutten som tjente Gud i tempelet? Denne gangen skal vi treffe ei jente som fikk en viktig oppgave fra Gud.

Tekst: Torunn Haraldsen Ill: freebibleimages.com

En tjener tar imot oss og viser oss vei inn til den flotte hagen. Der, på en benk, sitter ei lita jente. Rebecca heter ho. Ho smiler når ho ser oss og reiser seg for å møte oss.

Slave

– Du vet at jeg er ei slavejente, sier ho da vi har hilst på hverandre.

– Ja, jeg må innrømme at jeg har hørt det, sier jeg. Inni meg tenker jeg at denne jenta ikke ser ut som en slave i det hele tatt. Klærne hennes er fine, og selv ser hun egentlig nokså fornøyd ut.

– Da jeg var veldig liten, angrep syrerne landet mitt og jeg ble stjålet fra foreldrene mine. Selv om jeg savner mamma og pappa, har jeg tross alt vært heldig. Jeg bor hos en familie som er veldig snille med meg – ja, de behandler meg nesten som sin egen datter.

Mannen som eier huset der Rebecca bor og arbeider, Na’aman, er en svært rik mann. Han er en av kongens beste og flinkeste soldater.  En dag oppdaget Na’aman noe fryktelig vondt og trist. Da hjalp det ikke så mye å være rik og flink.

Syk

– Selv om det er ei stund siden nå, husker jeg veldig godt hva som skjedde, forteller Rebecca. – Jeg var her i hagen sammen med Na’amans kone. Plutselig hørte vi et fryktelig skrik fra huset. Det var Na’aman. Han hadde badet og oppdaget noen hvite flekker på magen. Det var ingen tvil – mannen var blitt spedalsk.

Rebecca forteller videre at hele Na’amans familie og alle tjenerne ble fra seg av fortvilelse. De var så glade i ham, og nå hadde han fått denne alvorlige sykdomen som ingen ble friske av. Og som om ikke det var nok – spedalskhet er en veldig smittsom sykdom, så de som får denne må som regel flytte ut fra hjemmet og bo sammen med andre smittede.

Den eneste Gud

– Det var en fryktelig tid. Kona ble mer og mer lei seg, og jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre for å få henne glad igjen. Da kom jeg til å tenke på en mann jeg husket fra hjemlandet mitt. Elisja. Han var en av Guds profeter og hadde gjort mange mennesker friske. Han hadde til og med vekket en liten, død gutt til live igjen. Jeg fortalte dette til kona, og ikke lenge etter reiste Na’aman til Israel.

Det var en lang reise for soldaten og det store følget hans. Til slutt kom han likevel fram og han reiste direkte opp til slottet. Der ble han tatt imot av en bekymret konge. Syrerne var jo fiendene deres. Da Na’aman fortalte hva han ønsket, ble kongen så sint at han rev klærne sine i stykker. “Det er da ingen som kan gjøre spedalske friske. Nei, denne mannen er her kun for å drepe oss alle sammen! Få ham ut!”

– Heldigvis hadde profeten Elisja fått beskjed fra Gud om å hjelpe Na’aman. Han sendte bud på den syke, og bad ham dukke seg syv ganger i Jordan-elva. Na’aman ble sint og snudde for å ri hjem igjen. Han trodde nok at Elisja spøkte med ham. Heldigvis fikk tjenerne ham til å ombestemme seg. Og vet du – da han kom på land etter å ha dukket seg sju ganger slik profeten sa, var de hvite utslettene borte. Na’aman var blitt helbredet!

Gjett om det ble fest og glede da Na’aman kom hjem igjen og var frisk! Og det beste av alt – det var at Na’aman ville tro på Israels og Rebeccas Gud.

Siste: Det fortelles at Na’aman hadde med seg både gull, sølv og flotte klær som betaling til profeten. Men Elisja ville ikke ha betaling for noe Gud hadde gjort.  Elisjas tjener, Gehasi, klarte derimot ikke å stå imot fristelsen. Han satte etter Na’aman og sa at Elisja likevel ønsket betaling. Na’aman var glad for å få gi noe tilbake til profeten, og la rikelig med verdisaker i Gehasis vogn. Men Gehasi hadde fortalt en løgn. Han dro ikke tilbake til Elisja med gullet og sølvet, – han tok det selv. Det skulle han aldri ha gjort. Gud straffet ham ved å gi ham Na’amans fryktelige sykdom.

 

Visste du at:

Å bli spedalsk var en tragedie for både den syke hele hans eller hennes familie. Sykdommen var uhelbredelig – det vil si at man ikke kunne bli frisk – og den var veldig smittsom. Derfor måtte de spedalske forlate familiene sine og bo sammen med andre med samme sykdom.

Denne sykdommen finnes i dag også, men bare i Afrika og Asia. Heldigvis finnes det medisiner og behandling for spedalskhet nå, slik at de som blir smittet kan bli friske igjen.

 

Fortellingen om Elisja, Na’aman og den lille tjenestepiken finner du i 2. Kongebok kapittel 5. Den lille israelske piken står ikke nevnt flere ganger her, men du kan lese om profeten Elisja i 1. Kongebok kapittel 19 til 2. Kongebok kapittel 13. Disse bøkene finner du i Det Gamle Testamentet i Bibelen.

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!