Superkjendis: Inni en fisk

Går det an å overleve i tre døgn inni en fisk? Menneskene her i Ninive er helt sikre på at det går an. De har nemlig møtt en mann som har gjort nettopp det. Nå er jeg på vei for å møte ham.

Tekst: Torunn Haraldsen Ill: freebibleimages.org

Faktisk så synes jeg at det lukter litt råtten fisk her. Kanskje det stemmer, det som menneskene fra Ninive fortalte meg?

Surpomp

Mannen presenterer seg som Jona – eller rettere sagt “profeten Jona”. Han sitter i en slags hytte av han har laget av greiner og løv. Over seg har han en plante som gir skygge i den steikende sola. Selv om han har sagt ja til å møte meg, ser han ikke noe videre glad ut for å se meg. Han virker rett og slett litt sur.

– Javel, du vil høre historien min, du som alle andre?

– Ja, det høres kjempespennende ut. Kan du ikke bare sette i gang?

Og det gjør Jona…

Kjipe saker

– Det hele begynte i Israel. Gud gav meg et oppdrag og det hele ble ganske kjipt.

– Javel…?

– Jo, Han bad meg reise til Ninive for å fortelle menneskene der at livet de levde var veldig syndig og galt.

– Men det var jo flott gjort av Gud å advare dem! Hvorfor syntes du det var kjipt?

– Er du gal, skjønner du ikke det? Folket her er jo livsfarlige – de er noen av jødenes verste fiender! De kunne ha drept meg på flekken. Dessuten har de gjort så utrolig mye galt, at de ikke fortjente å bli advart. De skulle ha blitt straffet – det hadde vært til pass for dem.

På reise

– Men du reiste til Ninive likevel?

– Nope – jeg reiste IKKE til Ninive. Jeg reiste til Tarsis – eller – det var iallfall planen. Du kan kalle meg pingle, men jeg tror ikke så mange andre jøder heller hadde våget å reise til Ninive og risikert aldri å komme tilbake. Så – jeg tok første skip motsatt vei.

– Oj – dette høres ikke bra ut. Det går vel ikke an å stikke av fra Gud?

– Tydeligvis ikke. Gud sendte en storm. Jeg har aldri opplevd sånt et uvær før. Bølgene var gigasvære. Mannskapet begynte å kaste ut bagasjen vår, for at skipet skulle bli lettere, men det hjalp ikke. Det var like før hele skuta ble knust i bølgene. Det viste seg at stormen kom bare på grunn av meg.

– Hvordan kan du vite det?

– Jeg hadde sterke mistanker og bad sjømennene kaste meg over bord. Da de hadde gjort det, stilnet stormen øyeblikkelig.

Jona forteller at han var redd og kjente hvordan sjø og tang var i ferd med å kvele ham. Men Gud reddet ham ved å sende en stor fisk som slukte ham.

Fiskemage

Da stemmer det altså, det folket her i Ninive har fortalt. Jona har vært inni en fisk. Utrolig!

– Eh – hvordan var det egentlig der inne i fisken?

– For å si det sånn – jeg var fryktelig redd da fisken slukte meg. Jeg følte det som om jeg var levende begravet. Rundt meg var det fiskerester og fiskebein og mye annet som jeg ikke orker å tenke på… Og så den lukten…!! Hele tiden ble jeg kastet rundt inni der mens jeg hørte vannet bruse på utsiden. Jeg bad mye til Gud disse dagene, bad om at Han måtte redde meg. Og det gjorde Han! Etter tre dager styrte Gud fisken mot land, og jeg ble spyttet ut. En fiskemage er ikke noe blivende sted, det kan jeg love deg.

Jona forteller at Gud enda en gang bad ham å gå til Ninive. Denne gangen gjorde han som Gud hadde sagt. Han gikk i tre dager før han nådde den flotte byen.

– Du kan tro jeg var redd. Jeg var sikker på at de kom til å drepe meg. Men det merkelige var at de faktisk hørte på meg. Til og med kongen lyttet til det jeg fortalte, og etterpå bestemte han at alle innbyggerne i Ninive skulle vende om fra det syndige livet og begynne å tro på og tilbe den levende Gud.

– Men, Jona, dette er jo megastilig!! Tenk at du har fått være med på dette, – at Gud har brukt deg til noe så stort! Du må være overlykkelig!!

Jona ser litt rart på meg. – Lykkelig? Ser du ikke hva som har skjedd? Disse menneskene har gjort forferdelig gale ting. Og så tilgir Gud dem – som om ingenting har hendt. Det er skikkelig urettferdig. De hadde fortjent å bli straffet. Jeg er ikke lykkelig – jeg har egentlig bare lyst til å dø!

Jona er tydeligvis ferdig med samtalen. Han lener seg tilbake og lukker øynene. Svettedråpene renner nedover ansiktet hans. Det er iallfall godt han har busken over seg, så han får litt skygge. Jeg takker for intervjuet selv om jeg ikke vet om han hører meg, og skynder meg tilbake.

Siste:

I natt skjedde det noe rart. Busken som vokste over hodet på Jona ble stukket av en orm og visnet. Det ble fryktelig varmt for Jona, han ble enda mer grinete og han klaget til Gud.

“Er du sint fordi busken visnet?” spurte Gud. Jo, Jona måtte medgi at det ikke hadde gjort saken noe bedre – heller tvert imot. “Du blir sint fordi en busk du bare har hatt glede av en dag, visner. Jeg har vært lei meg i lange tider for at en hel by – med mange mennesker og dyr – har vendt seg bort fra meg.”

Dette ble nok en lærepenge for profeten. Gud elsket både Jona og menneskene i Ninive, selv om de alle hadde vært ulydige mot Ham.

Fakta:

Ninive var hovedstad i Assyria – et stort land som var fryktet av jødene. På den tiden da Jona kom dit bodde det ca 120 000 mennesker i byen. Det var en flott og velutviklet by – de hadde til og med sitt eget bibliotek med 10 000 steintavler.

Busken Jona satt under, var en ricinus-busk. Denne busken kan bli ca to meter høy og har store blader.

Mer om Jona og den spennende reisen hans finner du i boken om Jona i Det gamle testamentet i Bibelen.

Det var jammen nære på for Ninive denne gangen. Hadde ikke Gud fått advart dem, ville hele byen bli lagt i grus som en straff for alt det gale de gjorde. Jeg gjør også ofte gale ting. Jeg sier ting jeg ikke burde ha sagt, eller tenker dumme tanker om meg selv eller andre. Gjetter jeg riktig, så kjenner du deg igjen. Ingen av oss kan si at vi lever et liv som er uten synd. Da Jesus døde på korset, ble han straffet for alle disse syndene. Gud lot sin egen Sønn bli straffet for at vi skulle gå fri. Tenk hvor glad Han er i oss!! Det har vi god grunn til å takke for!

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!

  • Jone09 skrev en kommentar 21. mai 2019
    Kjedelig
  • Piff skrev en kommentar 4. april 2019
    Spennende!