Superkjendis: Ild fra Himmelen

– Min feil? Nei, nå må du jammen gi deg.
Den sinte stemmen til kong Akab tordnet mot profeten Elia. Hvordan skulle profeten slippe unna dette?

Tekst: Torunn Haraldsen Ill: freebibleimages.org

Vi tar et lite tilbakeblikk. For tre år siden advarte profeten Elia kong Akab mot å tilbe Ba’al-guden. Akab var påvirket av sin onde kone Jesabel. Sammen hadde de utryddet nesten alle som trodde på den levende Gud.

Profeten Elia’s budskap til kongen var ikke godt. Gud ville holde tilbake regnet, og det ville bli tørke i landet. Og Gud gjorde som han hadde lovet…

– Det er din feil at folket ditt har lidt, hørte vi Elia si. – Du beordret folket til å tro på Ba’al og ledet dem bort fra den levende Herre. Få med deg folket ditt opp på fjellet, så skal det bevises hvem som er den eneste, sanne Gud.

Og der var vi – oppe på Karmel-fjellet, sammen med flere tusen andre mennesker. Elia bad om at det skulle lages bål og at to okser måtte skaffes.

– Be nå guden deres om å tenne bålet, ropte Elia til folket. Oppå bålet lå en okse som var ofret til Ba’al.

Ba’als profeter ropte og bad. De kuttet seg og rispet seg så blodet rant for at Ba’al skulle høre dem, men det kom ikke så mye som en gnist i bålet.

Da profetene var helt utkjørt, ropte Elia folket til seg. Mens de så på, bygde han opp Herrens alter. Rundt alteret gravde han en diger grøft før han la ved på alteret. Oppå veden la han den andre oksen.

– Tøm fire krukker vann på alteret, ropte han. Det ble tømt så mye vann at til og med grøftene fyltes.

Elia ba en bønn til Gud og så skjedde det; Ild skjøt ned fra himmelen og veden og oksen stod i brann. Til og med vannet i grøftene ble slikket opp av ildtungene. Utrolig!

Folket jublet: “Herren, Han er Gud. Herren, Han er Gud!”

– Nå kommer Herren til å sende regn igjen, fortalte Elia. Ikke lenge etter dukket en bitteliten sky opp i horisonten. Den ble større og større og gjorde hele himmelen mørk. Så kom endelig det befriende regnet.

– Skynd deg hjem, så du ikke blir gjennomvåt, sa Elia til kong Akab. Selv løp den gamle profeten som en ungdom ved siden av kongens vogn hele den lange veien.

Hjemme på slottet ventet Jesabel på kong Akab. Da han fortalte henne hva som hadde skjedd, ble hun fryktelig sint og sverget på at profeten skulle bli drept.

 

Siste: Da Elia hørte drapstruslene, ble han redd og rømte. Slottets soldater har ikke klart å finne ham, og Jesabel er rasende.

 

Visste du at:

Uttrykket “Sarepta’s krukke” kommer fra fortellingen om profeten Elia? En enke i Sarepta gav mat og vann til profeten, selv om det var det siste hun og sønnen hadde å leve av. Fra den dagen av ble melkrukken hennes aldri tom, og oljen i kruset tok ikke slutt.

 En profet er en som får et budskap fra Gud og som gir dette budskapet videre til folket. Gud talte ofte til Elia, og han gjorde mange under der profeten var. Vil du lese mer om det spennende livet til Elia, kan du lese i 1. Kongebok kapittel 17 til 2. Kongebok kapittel 2. Disse bøkene står i Det gamle testamentet i Bibelen.

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!