Superkjendis: Helt konge!

Goliat, sier du? Mot David? Nei, det kan ikke være tilfelle. David er jo bare en guttunge. Hva er det du sier – er Goliat død? Mener du at den lille gjetergutten vant over den store kjempen? Dette er for utrolig til å være sant.

Tekst: Torunn Haraldsen Ill: freebibleimages.com

Slik går ryktene rundt om i leiren til israelittene. De som har sett den oppsiktsvekkende kampen, springer rundt og forteller hva som har skjedd. Folk er sjokkert. Noe slikt har de aldri opplevd før.

Jeg leter meg fram til selveste hovedpersonen, trekker ham med meg til et sted hvor ingen ser oss og får ham til å fortelle den fantastiske historien.

Overmodig

– Noen vil vel kalle meg overmodig eller bråkjekk. Men det var ikke min ide at jeg skulle kjempe mot Goliat – akkurat det var noe Gud fortalte meg.

Lille David ser egentlig litt forkommen ut, der han står i den altfor store rustningen til kong Saul. Rart å tenke på at denne lille tassen har drept en svær kjempe.

– Men litt bråkjekk må du være, siden du takket nei til å låne kong Sauls sverd. Det får være grenser for overmot…

– Vet du, det sverdet var alt for tungt for meg. Det var derfor jeg måtte gi det fra meg. Dessuten er jeg ikke vant til å bruke sverd. Jeg har hendene mine og slynga mi, det holder for meg.

For det var ikke et sverd som slo Goliat i bakken, men en stein sendt ut av en slynge. Midt i kjempens panne traff den – snakk om blinkskudd. Den svære mannen falt framover med et brak.

– Vel, det var jo ikke første gangen jeg brukte den slynga, sier David. – Men tidligere har jeg bare brukt det våpenet mot ville dyr.

– Når du snakker om ville dyr – stemmer det at du har drept både løve og bjørn med bare nevene?

– Selvfølgelig stemmer det. Jeg lyver da ikke. Er man gjeter, må man være forberedt på å kjempe mot villdyr. Jeg har mine teknikker og det har reddet livet til mange sauer.

Helt

Noen har oppdaget gjemmestedet vårt, og det begynner å bli folksomt rundt oss. Alle er opptatt av David. “Kult, David!” sier en. “Helt konge, David”, sier en annen. Noen kommer til og med med gaver til ham.

– De oppfører seg nesten som om du var en ordentlig konge, David, sier jeg og smiler til ham.

Da skjer det noe i øynene til David. Han blir helt alvorlig.

– Sa jeg noe galt, spør jeg forsiktig.

– Nei, det er bare det at… For en tid siden fikk jeg besøk av en mann som kaller seg Samuel. Han er en av Guds profeter. Samuel hadde med seg en oljeflaske, og tømte olje på hodet mitt. Han salvet meg til konge, hvisker David og ser litt forvirret ut.

– Men – Israel har jo allerede en konge i kong Saul?

– Ja, det er nettopp det som er problemet… Saul ville bli rasende om han visste dette. Ikke si noe, ok?

Menneskene lar ikke David får være i fred lenger. De drar ham opp og med seg inn i folkemengden. Før han fyker av gårde, ser han meg inn i øynene, og jeg ser en ung, ærlig og modig gutt i en altfor stor rustning. Jeg tenker for meg selv at denne gutten er helt spesiell, en gutt vi kommer til å se mer til framover.

 

Siste:

  • Kong Saul er så begeistret over David at han lar han bo på slottet.
  • Jonatan som er kong Sauls sønn og David blir bestevenner og inngår en vennskapspakt.
  • David lykkes i alt han gjør – det er tydelig at han har Gud ved sin side.

 

Visste du at

Rut (som vi skrev om i høst) var Davids oldemor?

David ble tipp-tipp-tipp….oldefaren til Jesus?

David var musiker? Han spilte harpe og skrev mange sanger.

 

David opplevde mye fantastisk i løpet av sitt liv. Han betydde veldig mye for israelsfolket og har hatt stor betydning for kristne helt fram til i dag. Men – selv om David var en mann som ble brukt av Gud på en helt spesiell måte, var han også et menneske som gjorde gale ting.

Livet til David kan du bl.a. lese om i 1. og 2. Samuelsbok.

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!