Villmarkssjefen 3: Sove ute om vinteren

Mange av dere har sikkert sovet ute i telt, og noen har kanskje også sovet under åpen himmel. Jeg vil tro at de fleste har gjort det om sommeren, men det er egentlig ingen grunn til å holde seg innendørs hele vinteren.

Om vinteren er det ingen mygg, og dermed er man kvitt sommerens verste plager. Det blir også fortere mørkt om vinteren og dermed mye lettere å sove godt og lenge. Og så har man lov å brenne bål om vinteren.
Nå er jo vinteren over for i år, men nå i mai kan det fortsatt være ganske kaldt om nettene, så våren er en fin årstid for å teste ut om sovepose og liggeunderlag er av god nok kvalitet.
Det er nemlig disse to tingene som er aller viktigst for å holde varmen om vinteren, i tillegg til godt ullundertøy.
Min første vinternatt i villmarka var i februar for noen år siden. Jeg og en kamerat hadde en helgetur i midten av februar mens vinteren var på sitt aller kaldeste, men også på sitt fineste.
Vi gikk noen kilometer innover i skogen, og slo leir like ved en idyllisk liten elv.
Det første vi gjorde var å hugge rikelig med ved, for skal man holde varmen utover kvelden er et leirbål helt nødvendig, og på bålet kan man også spidde pølser, koke kakao og kanskje også koke en kopp furunålste.
Vi hadde en trivelig kveld med god mat og mange fine naturopplevelser, men da natten krøp på og gradestokken krøp nedover gjorde vi noen lærerike og kjølige erfaringer.
Da vi la oss til å sove var det fortsatt god varme i bålet, men da vi våknet i 3-4 tiden var bålet slukket, gradestokken viste minus 18 og vi hadde store problemer med å holde varmen. Vi hadde begge gode soveposer, men vi hadde kun noen billige og dårlige liggeunderlag.
Og nettopp på grunn av de elendige liggeunderlagene ble vi begge to liggende å hutre og fryse hele natten. Det hjelper nemlig ikke å ha verdens beste sovepose når liggeunderlaget holder Mikke Mus-kvalitet.
Men dårlige liggeunderlag var ikke den eneste feilen vi hadde gjort, vi hadde også slått leir på feil plass. Elva vi lå ved var ganske stri. Dermed hadde ikke isen lagt seg på elva, noe som gav høy luktfuktighet og tåke. I fuktig luft fryser man mye mer enn i tørr luft, og dette fikk vi merke til gangs.
Jeg har vært på mange flotte vinterturer etter dette, og jeg har da tatt lærdom av feilene jeg gjorde den iskalde vinternatten for noen år siden.
Med riktig utstyr har jeg vært varm og god, og har sovet fortreffelig selv i 15 – 20 minusgrader.
Å ligge i posten og kikke opp på stjernehimmelen en tindrende klar vinternatt er en naturopplevelse som MÅ oppleves. Men husk at liggeunderlaget bør koste litt mer enn 19 kr, og styr unna elver og åpent vann.
God tur!

Villmarkshilsen fra Øystein Sødal

Et bål er godt å ha når man overnatter ute om vinteren.
Et bål er godt å ha når man overnatter ute om vinteren.
Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!

 • Amanda11 skrev en kommentar 13. mai
 • lolipop29 skrev en kommentar 3. april 2018
  eg har vert på åpe himel
 • emmajulie skrev en kommentar 1. september 2017
  Hva skjer.
 • tullemor skrev en kommentar 7. november 2015
  Jeg har sovet ute mange ganger
 • Ingrid06 skrev en kommentar 26. juni 2015
  Hmmm, ok, eg skal ikke jøre det. Aha, 😞....