Sør-amerikansk høydehopper med panserkropp

Hei, alle dere i Superblink! Tipper at dere ikke har sett meg, før. Iallfall ikke i virkeligheten. Jeg er nemlig et beltedyr og trives best i Sør-Amerika.

Hei, alle dere i Superblink! Tipper at dere ikke har sett meg, før. Iallfall ikke i virkeligheten. Jeg er nemlig et beltedyr og trives best i Sør-Amerika.

I Amerika kaller de meg for «armadillo». Beltedyr er et fint navn, men «armadillo», det klinger liksom så bra. Klarer du å si det fort? «Armadillo – armadillo – armadillo…» Vi tilhører forresten en gruppe dyr som kalles «gomlere».

Hvis du ser på bildet av meg, skjønner du kanskje hvorfor dere nordmenn kaller meg beltedyr. Det ser ut som om jeg har belter eller bånd på kroppen. Jeg er et nibåndsbeltedyr – det vil si at jeg har ni slike belter på kroppen min.

Det finnes 20 forskjellige arter i beltedyrfamilien. Noen er det veldig få av, slik som trebåndsbeltedyret. Det er en truet dyreart og må passes godt på så det ikke forsvinner helt. Oss nibåndsbeltedyr er det mange av. Noen synes kanskje det er for mange.

Det som er spesielt med alle oss beltedyr, er at vi har et slags panser på kroppen vår. Det beskytter oss mot farer og gjør at vi kan løpe gjennom skogen uten å være redde for at greiner og røtter skal rive opp huden vår.

Du, hvor lenge kan du holde pusten? Jeg og de andre nibåndsbeltedyra kan holde pusten i 6 minutter! Slå den, du!

Grunnen til at vi holder pusten så lenge, er at vi ikke vil puste inn med nesa når vi graver i jorda. Vi synes det er så ubehagelig å puste inn jord og støv. Det kunne egentlig vært et problem, fordi vi er avhengig av å lukte for å finne maten vi graver etter. Og du vet sikkert at det ikke er så lett å lukte når du holder pusten. Men, tro det eller ei, – vår luktesans fungerer faktisk også når vi holder pusten. Kult?

Jeg er et jentebeltedyr og jeg har tre søstre. Jeg kunne faktisk ikke hatt brødre. Da måtte jeg i tilfelle vært gutt selv. Det er nemlig slik at når mammabeltedyret føder, så får ho ofte firlinger. Disse fire barna er eneggede, og da må de være av samme kjønn.

Selv om jeg har tre søstre, trives jeg best for meg selv. Jeg tasser rundt alene – helst om natta – snuser, lukter og graver.  Da har jeg det fint.

Dersom noen prøver å skremme meg, stikker jeg som regel av. Men blir jeg ordentlig skremt, kan jeg finne på å hoppe fire meter opp i lufta. Tenker du fikk deg en overraskelse nå, men det er faktisk helt sant.  Tviler på at du klarer å hoppe så høyt. Men du kan jo prøve. Jeg stikker nå, så kan du øve på hoppinga så lenge. Hadet!

 

VM-maskot

Dette er Fuleco. Han er et trebåndsbeltedyr og er maskoten til fotball-VM i Brasil 2014. – Jeg er sikker på at han vil inspirere mange unge fotballfans i Brasil og over hele verden med lidenskapen han har for sporten og landet sitt, sier fotballstjernen Ronaldo om maskoten.

Nibåndsbeltedyret kan ikke se noe særlig godt. Men den har en utmerket luktesans og som du leste er den suveren både til å holde pusten og å hoppe. Det får meg til å tenke på at Gud har skapt oss mennesker med forskjellige egenskaper. Ingen er flinke til alt, men alle er flinke til noe. Tenk deg om: Hva er du flink til? Hvis ikke du kommer på noe, er jeg sikker på at de voksne vet om mange ting du er god til.

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!

  • EllenRebecca skrev en kommentar 15. mars 2016
    Hesten har en mul, og du er kul!
  • Ingrid06 skrev en kommentar 21. november 2014
    Hu der va kul!!!!!!(-;