Oppskrifter

Linkus spiste både mye og godt da han var i Mongolia. Melkete og smultboller var to av favorittene.

Vi gir deg oppskriftene på begge deler, slik at du kan lage det hjemme, i barnehagen eller på skolen. Det er veldig viktig at du er sammen med noen voksne når du lager dette. Det er IKKE lov å prøve seg på alene.

 

Tekst: Inger M. Strangstad Foto: Adobe Stock

 

Melkete (Sote Tsæ)

Du trenger:

1 l vann

5 dl melk

1 pose gul Lipton-te

½ – 1 ts salt

Ev. ½ ts smør

Fremgangsmåte:

Kok opp vann og legg teposen oppi i ca et halvt minutt. Ta ut teposen, tilsett melk og kok opp igjen. For at det skal blande seg godt, bruker du en øse: Fyll øsen og hell ut i gryta. Dette gjør du flere ganger. Så tilsetter du saltet og gjentar øsingen flere ganger til saltet har løst seg godt opp. Smak på teen og tilsett mer salt ved behov. Om du ønsker kan du også ha oppi litt smør.

Hvis melketeen blir stående i gryta, kan det bli snerk på den. Det er derfor lurt å ha den over i en kanne.

(Foto: Martin Lehre)

 

 

Smultboller:

Du trenger:

1 kg hvetemel (ca)

6 dl vann

140 g smeltet margarin

100 g sukker

½ pk. tørrgjær

Matolje til steking

 

Framgangsmåte:

Bland sammen det tørre. Varm det flytende til ca 37 grader, og bland det hele godt sammen. Det skal bli som en bolledeig. La den heve til dobbel størrelse.

Varm opp matolje i en stor, vid gryte. Matoljen skal rekke ca. 1 cm opp i gryta.

Når deigen er ferdighevet deler du den opp i 6 emner. Kjevle et emne om gangen til en rund leiv, ca. ½ cm tykk. Det er viktig at den ikke blir for tynn, for da blir bollene harde. Så skjærer du opp deigen i passende biter. Du kan lage firkanter, trekanter, rektangler eller noe annet. En trekant med sider på ca 6 cm er passe stor.

Så skal de stekes i oljen. Det er lurt å prøve med en bit først. Hvis oljen er varm nok, hever biten når den kommer i gryta og den blir raskt gyllen på undersiden. Når den har fått litt farge, snur du den og steker den på andre siden. Du kan steke så mange biter av gangen som du får plass til i gryta.

Når smultbollene er ferdig stekt, legger du de i en sil. Når oljen har rent av bollene, er de ferdige til å serveres.

(Foto: Adobe Stock)

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!