Nistepakke til tusen

Mamma, mamma, du må komme ut med en gang! Det har skjedd noe kjempekult!

Tekst: Torunn Haraldsen Illustrasjon: freebibleimages.org

Det er en gutt på 9-10 år som roper på mammaen sin. Lurer på hva han skal fortelle henne. Jeg lister meg litt nærmere. Nå ser jeg at mamma’en kommer ut døråpningen.

 • Hva er det du roper slik for, Levi? Du må ikke bråke slik!
 • Han fikk maten min og han delte med alle!

Moren ser forundret og streng ut på samme tid. Hun rister på hodet og skjønner nok ingenting. – Jeg har jo sagt til deg at du må spise maten din selv! Du blir syk hvis du ikke spiser. Og hvem er denne «han» som du gav maten til?

 • Jeg har spist, mamma. Jeg er kjempemett. Og – han kalte seg Jesus.

Det er som om hjertet mitt slår et dobbelt slag. Dette må jeg høre mer om. Jeg gir meg til kjenne og setter meg ned sammen med Levi og mammaen hans for å høre hele historien.

 

 • Jeg og noen kamerater hadde hørt at en merkelig mann skulle komme til nabolandsbyen. Jeg fikk med meg nistemat av mamma – fem brød og to fisker i ei lita korg, og ei krukke vann – og så gikk vi avgårde. Det var ikke vanskelig å finne ut hvor mannen var. Vi fulgte bare etter køen av mennesker som gikk innover slettene.

 

Levi er ivrig når han forteller. Så ivrig at det av og til blir vanskelig å skjønne h va han sier. Han tar seg sammen og prater litt seinere.

 • Jesus stod på en liten bakketopp og snakket til folket som satt i gresset foran ham. Etter hvert begynte noen av barna å gråte. Jeg hørte mødrene hviske at de var sultne. Plutselig kjente jeg noe inni meg – jeg kjente at jeg skulle dele nistepakka mi, enda så liten den var.

Levi kikker fort bort på moren.

 • Jeg visste at du ville at jeg skulle spise opp maten min selv, mamma. Men akkurat da følte jeg virkelig at jeg skulle gi den til Jesus.
 • Så du gav all maten din til denne mannen. Var du ikke sulten selv?
 • Jo, kanskje litt, men det gikk greit. Jeg ble kjempemett etter hvert.

 

Gutten forteller at han gav nista til en av Jesu venner, og da Jesus fikk nista, så han mot himmelen og bad Gud velsigne maten. Så begynte disiplene å dele.

 • Det var mange mennesker der, kanskje?
 • Ja, jeg hørte noen sa at det var over fem tusen. Vi var noen av de siste som fikk mat. Men da korga kom til oss, fikk vi oss et stort sjokk. Det var enda mye mat igjen i korga. Det så nesten ikke ut som om maten hadde blitt rørt. Jeg så meg rundt og oppdaget at det var flere korger blant folket. Alle fikk mat og alle var glade.

 

Jeg er spent på hva unge Levi tenker om Jesus og ber ham svare på et spørsmål til slutt:

 • Levi, hvem tror du at Jesus er?
 • Er det noe å spørre om? Ingen andre enn Gud selv kan gjøre slike ting. Jeg er ikke i tvil om at dette er profeten som er lovet oss, Messias – Guds Sønn!

 

Siste: Nå har flere mennesker fortalt den samme historien som Levi fortalte. Jesus gjorde virkelig et stort under. Mange tusen mennesker ble mette av fem brød og to fisk. Og ikke nok med det. Da alle hadde spist, samlet Jesu venner sammen restene – og det ble 12 store kurver med mat til overs.

 

Visste du at: Når det i Bibelen står at Jesus mettet fem tusen mennesker med guttens brød og fisk, så var det i virkeligheten mange flere. For fem tusen – det var bare de voksne mennene. I tillegg kom damene og barna. Kanskje så mange som tjue tusen ble mette den dagen.

 

Fortellingen om gutten og nistepakka finner du i Det nye testeamente i Bibelen, i Johannes, kapittel 6, vers 1 – 15.

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!

 • Piff skrev en kommentar 4. april 2019
  Lett å forstå
 • Mario skrev en kommentar 2. mars 2017
  Ĺaaaaaaaaang historie!!!!♡