Modig kjendis finner på kult ordtak

Israelittene har fått et nytt uttrykk. Nå digger alle han som sa «piece of cake» først.

Av Alf Gjøsund

Han er først og fremst sinnsykt modig, Josva fra Efraim-stammen. Det merket alle da israelsfolket trasket ute i ørkenen etter at Moses hadde ledet dem ut fra
Egypt. De skulle jo inn i Kanaan, landet som Gud hadde lovet dem. Problemet var bare at der bodde fienden, og de ville ikke slippe Israel inn. Derfor måtte Moses først sende inn en gjeng spioner for å sjekke ut landet.

Søtt og godt.
Josva var en av spionene, sammen med kameraten Kaleb og en hel gjeng andre. Da de kom tilbake var de kjempeimponert av det de hadde sett. Kanaan var et fantastisk land. Det fløt rett og slett av melk og honning – akkurat som Gud hadde lovet dem. For ikke å snakke om druene. De
var så digre at Josva og Kaleb måtte bære én eneste drueklase på en stang mellom seg. Det var bare … eh… et bitte lite problem: Det var ikke bare druene
som var store. Mange av soldatene der var også store og sterke, rene kjempene.
– Vi følte oss som grasshopper, sammenlignet med dem. Og det var de nok helt enige i. Dessuten var byene svære og murene kjempehøye. Vi har ikke en sjanse til å komme oss inn i det landet, sa nesten alle spionene.

Gråting.
Da folk i Israel hørte dette, begynte de å gråte og bære seg. De var så fortvilet at de gråt hele natten. Ja, de ville rett og slett bare legge seg ned og dø – det var bedre enn å bli slaktet av sånne kjemper, mente de.
Dette var litt synd – for Israel kunne jo ikke gå inn i Kanaan med en flokk reddharer. Til slutt ble Josva – han som var et hakk modigere enn de andre – lei griningen. Han ble så lut lei at han rev klærne sine i stykker og holdt en tale til Israel:
– Skjerp dere, sa han. – Ikke vær redde for de kjempene – dette er piece of cake for oss. Bare stol på Gud!

Til Superblink kjendis sier Josva at han har ganske god erfaring med at Gud passer på Israel. For da den store hæren til amalekittene angrep dem i ørkenen litt tidligere, var det han som ledet Israels hær.
– Amalekittene holdt på å vinne. Men Gud hadde sagt at hvis Moses holdt armene løftet skulle vi vinne. Og det stemte. Problemet var bare at det ikke er så lett å holde armene oppe i lufta hele dagen. Derfor ble det krise da Moses ikke orket lenger. Men så kom to andre folk og hjalp ham. Så da vant vi,
sier Josva.
– Men tilbake til det vi snakket om nå. Hvordan reagerte folk da du sa at kjempene var «piece of cake»?
– De ble litt småhissige. De ville faktisk drepe kompisen min, Kaleb, og meg.
– Hva skjedde da?
– Mennene som ville drepe oss ble plutselig veldig syke og døde. Jeg tror det var Gud som stanset dem.

Siste: Josva leder folket inn i Kanaan!
Vi har nå fått rapporter om at Josva har ledet israelsfolket langt inn i Kanaan. Nesten alle byene er inntatt, blant annet Jeriko som vi fortalte om i forrige nummer. Dessverre, var det nesten ingen som sluttet fred med Israel, de ville ha krig i stedet. Den krigen tapte de.
Men heldigvis er det nå fred i Kanaan og israelsfolket har det godt. Josva har delt landet mellom dem.
– Hvis du skal fortelle om ett godt minne, hva ville du fortelle om da?
– Jeg vil fortelle om da vi skulle krysse elven Jordan. Den var så full av vann at vi ikke kom over, sier han.
– Hva gjorde dere da?
– Gud sa til meg at vi skulle bære arken – en gullkiste der tavlene med de ti bud lå – ut i elven. Og da vi gjorde det, forsvant vannet, så hele Israelsfolket kunne over. Vi ble ikke våte på beina en gang.
Josva2

 

 

 

 

 

(Ill: freebibleimages.com)

Josva er en viktig kjendis i Bibelen. I tillegg til at det står om ham i mosebøkene er det også en hel bok om ham som heter Josvas bok.
Det viktigste ved Josva er at Gud brukte ham til å føre Israelsfolket inn i landet Gud hadde lovet dem – et godt land som fløt av melk og honning. Dette landet kan være et bilde på Guds rike og himmelen. Derfor kan Josva minne oss om Jesus – som tar oss med til himmelen hvis vi stoler på ham.

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!