Linkus og ørnejegeren

Det finnes mange ulike yrker her i verden og i Mongolia fikk jeg prøve meg på et som jeg ikke engang visste fantes!

Tekst: Inger M. Strangstad Foto: Øyvind Ganesh Eknes

I Vest-Mongolia er det vanlig å jakte fra hesteryggen. Du har kanskje hørt om noen som har hund med seg på jakt? I Mongolia bruker de ørn!

Ørnene blir enten tatt fra reiret når de er små ørneunger, eller så blir de fanget når de er store.

Før ørnene er klare til å jakte, må de trenes opp, og det er mye arbeid! Men når de er trent opp, sitter de på armen til jegeren når han rir ut på jakt.

Jeg var så heldig å få besøke en ørnejeger og familien hans, og etter at vi hadde drukket melkete, lurte jegeren på om jeg ville bli med ut på ridetur. Det var klart jeg ville det!

Ørnejegeren red først, med ørnen på armen, og ridende på hesten bak ham, kom jeg. Jeg hadde fått låne saueskinnsjakke og skinnhatt, og følte meg kjempetøff der jeg red i full fart over steppene. Vel, full fart var kanskje å overdrive litt, men jeg red, iallfall!

Etter en stund stoppet ørnejegeren for å vise meg hvordan en ekte ørnejeger jakter. Han rir kjempefort med ørnen sittende på armen. Så flyr ørnen av gårde gjennom luften på jakt etter ulv, kanin eller et annet dyr. Når ørnen er på vei tilbake, holder ørnejegeren armen ut, slik at armen blir landingsplass for ørnen. Det var så kult å se på!

Så var det endelig min tur til å holde ørnen. Jeg hadde aldri vært så nær en ørn før, og jeg var skikkelig spent. Klørne til ørnen er skikkelig kvasse, derfor måtte jeg først ta på meg en spesiell hanske.

Så var det oss to, – ørnen og jeg! Det var helt spesielt å få være så nær en kongeørn, helt på ekte! Jeg ble egentlig overrasket over hvor stor og tung den var.

Jeg tror ørnen likte meg, for den satt ganske pent på armen og slo bare litt med de kjempestore vingene.

Det ble ingen jakt på oss denne dagen. Bare en tur med en ørn, en hest, en ekte ørnejeger og en blå krosjiguru. Men det var jammen spennende nok, og jeg følte meg så barsk som jeg aldri før har vært. Hvis det ikke var for at jeg var så travelt opptatt med å jobbe i Superblink, så tror jeg jammen jeg skulle satset på en karriere som ørnejeger!

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!