Superkjendis: Giftet seg med feil dame

Jakob trodde han hadde giftet seg med jenta han elsket. Der tok han feil, gitt!

Av Alf Gjøsund

Han kan umulig ha fulgt med i timen, Jakob Isaksen, da han giftet seg forleden. Da han våknet morgenen etter sin egen bryllupsfest viste det seg at han ikke hadde giftet seg med Rakel som han hadde elsket i sju år. I stedet var det søsteren Lea som lå der.
Det som kunne vært en romantisk kjærlighetshistorie ble dermed en farse. Jakob er født og oppvokst i Kanaan, mange dagsreiser unna. Han flyttet til onkelen Laban for over sju år siden.
Her traff han Rakel allerede første dagen. Han ble rett og slett dødsforelsket, og spurte faren hennes, Laban, om han kunne få gifte seg med henne. – Ja, på en betingelse, svarte Laban. – At du jobber for meg i sju år først.
Når man er forelsket, er sju år ingen ting. Jakob gledet seg til denstore dagen da han skulle gifte seg med Rakel. Men da bryllupet kom, fikk han et ørlite problem. Bruden var nemlig dekket av et slør under festen, og da de la seg om kvelden var det stummørkt. Da Jakob våknet morgenen etter, hadde han altså giftet seg med søsteren til Rakel, som heter Lea.
Svigerfaren til Jakob, som ikke bare heter Laban, men tydeligvis er en laban også, er skyld i fadesen. Han unnskylder seg med at datteren Lea er eldre, og dermed selvsagt må få gifte seg først. Det hele er tydeligvis et nøye planlagt stunt fra Laban. Nå har han løsningen klar: – Hvis Jakob vil jobbe hos meg i sju år til, skal han få gifte seg med Rakel også, sier han.
Hva Lea syntes om den løsningen vet ingen. Men ifølge våre kilder er Jakob fremdeles så dødsforelsket i Rakel at han kommer til å si ja til tilbudet. Dermed har luringen Laban fått Jakob til å jobbe i 14 år i stedet for sju.
Jakob og Rakel

– Jakob har vært en luring hele sitt liv. Det er på tide at han får smake sin egen medisin, sier Esau, som er tvillingbroren til Jakob.
Esau hevder at broren Jakob er sleipere enn de fleste.
– Jeg var skrubbsulten en gang jeg hadde vært ute på jakt. Jakob utnyttet situasjonen og fikk meg til å love at han skulle få arven min dersom han laget mat til meg. Jeg ga etter under sterkt press, sier Esau.
Den mektige krigeren Esau, som selv omgir seg med både penger og damer hjemme i Kanaan, forteller at Jakob også svindlet ham på verst mulig måte da han skulle få velsignelsen fra sin gamle, havlblinde far. – Jakob kledte seg ut som meg, og lurte fatteren til å lyse velsignelsen over seg selv i stedet for over meg. Mamma støttet ham! Det skjønner jeg jo, for han har jo vært en mammadalt hele sitt liv.

Ill: freebibleimages.org
Ill: freebibleimages.org

– Du skal ha sagt at du vil drepe ham?
– Ja, og det står jeg for. Men nå ser det ut til at jeg slipper. Håper den nye kona klorer øynene ut på ham før han rekker å gifte seg med søsteren.
– Er du bitter?
– Bitter, nei! Ha! Jeg tenker aldri på den patetiske fyren, sier Esau til Superblink kjendis.

Jakob var sønnen til Isak. Det er riktig at han lurte broren, og at han på en måte fortjente å bli lurt av svigerfaren Laban. Men til tross for alt rotet, var alt sammen en del av Guds plan. Jakob og hans 12 sønner ble viktige personer i Israel.
Det hører med til historien at Esau og Jakob ble venner igjen. Da hadde Jakob giftet seg med Rakel, og sammen med henne fikk han blant annet sønnen Josef, som vi skal lese om i neste nummer.
Fortellingen om Jakob viser at Gud også bruker luringer. Du kan lese den i 1. Mosebok, kapittel
25,19–34, og kapittel 27–33

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!

  • Muffin-venn skrev en kommentar 14. mars 2016
    jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjaaaaaaaaaaaaaaa
  • KRISTINE7 skrev en kommentar 21. desember 2014
    Det er rart at han ikkje oppe daga det dagen for