Superkjendis: Filmstjerne og hissipropp

Det har kokt over noen ganger for prins Moses fra Egypt.
Så har han ikke hatt det så lett, heller.

Av Alf Gjøsund

Ikke minst begynte livet hans ganske dårlig. Jeg tenker på at foreldrene var slaver – og at de satte ham ut i en vanntett kurv på den store elva Nilen. Der fløt han til noen fant ham. Ille, men litt bedre enn å bli drept av egyptiske soldater.

Flaks.

Moses hadde flaks. Han ble funnet av selveste prinsessa. Hun ble fullstendig sjarmert av babyen, og adopterte ham.

Ill: freebibleimages.org
Ill: freebibleimages.org

Dermed vokste han opp som prins. Og vi tar nok ikke for hardt i om vi kaller ham for turboprins. Som de fleste gutter med mye penger, hadde han nok en grei kjerre å kjøre i – med ganske mange hestekrefter foran.
Det kan ikke ha vært lett å være egyptisk prins mens foreldrene og søsknene dine tilhørte slavefolket – hebreerne. Man blir urolig inni seg av sånt – og kanskje litt hissig av og til. Da Moses tok en egypter på fersk gjerning i å banke opp en hebreer, ble prinsen så sint at han drepte egypteren. Da det ble kjent, måtte Moses flykte ut i ørkenen.

Tornebusk.

Resten av livet var Moses egentlig ørkenboer. Og alle som har sett filmen om Moses (anbefales!) vet at han sannsynligvis hadde levd et lykkelig liv sammen med kona og sauene sine, hvis han ikke hadde sett en tornebusk som brant uten å brenne opp.

Moses og brennende busk

Ifølge ryktene skal den ha snakket til ham, og bedt ham om å hente folket sitt ut fra Egypt og føre dem hjem til deres eget land.
Og selv om Moses var en tøffing, var han lydig når Gud ba ham om noe. Du har kanskje hørt historien om gresshopper og frosker som plagde livet av egypterne, helt til Moses fikk føre
folket sitt hjem? Du har kanskje også hørt ryktet om at han skal ha løftet armen over sivsjøen – og at sivsjøen delte seg i to slik at hebreerne fikk komme over? Og at det ikke gikk fullt så bra da
egypterne prøvde seg på det samme?

Ti bud.

Men en av de viktigste tingene ved Moses var at han gikk opp på Sinaifjellet ute i ørkenen. Der fikk han de ti bud av Gud. Problemet var bare at han var der oppe på fjellet litt lenge. Folk ble rett og slett litt lei av å vente på ham, så de laget like godt sin egen avgud som de begynte å be til da han var borte.
Det sier seg selv at hissige Moses måtte reagere. Kanskje ikke så bra at han knuste steintavlene med de ti bud som han hadde fått av Gud selv. Men folk skjønte i hvert fall at de hadde gått for langt. Og det var jo en bra ting.

 

Siste: Moses får ikke komme hjem
Vi har akkurat fått melding om at hissigheten til Moses nå har fått alvorlige følger.
Ifølge nye opplysninger har han blitt så lei det masete folket han leder, at han har gjort
en alvorlig tabbe.
Ifølge pålitelige kilder hadde folket til Moses vært kjempetørst der ute i ørkenen. Da må
det jo være lov å sutre litt, og det var akkurat det folk gjorde.
Moses, som var like tørst selv, ble så lei sutringen at han tok staven sin og slo til en
klippe. Det hadde jo funket en gang før – Gud hadde bedt ham slå på en klippe og
det hadde kommet vann ut. Og tro det eller ei. Det funket denne gangen også. Men fordi Gud ikke hadde bedt ham om å slå, måtte Gud reagere. – Du får ikke komme
hjem til landet som tilhører Israel, sa Gud.
Så nå er selvsagt Moses litt deppa. Men kjenner vi han rett, er han ikke den som gir opp likevel. Han prøver nok å gjøre ferdig jobben han har fått av Gud: Å føre folket trygt gjennom ørkenen – mot landet Gud har lovet dem.

 

Moses er kanskje den viktigste personen i Det gamle testamentet.
Også i dag er han kjempeviktig, fordi mye av det som står om ham iBibelen forteller oss om Jesus.
Han førte folket sitt ut av slaveriet. Det er et bilde på at Jesus gjør mennesker frie. Han lærte israelittene at de skulle ofre et lam til Gud når de hadde gjort noe galt.
Det er et bilde på Jesus som døde på korset for oss (og dermed er et offer for oss når vi har gjort noe galt). Dessuten fikk han de ti bud på Sinaifjellet. De budene er viktige over hele verden fremdeles.
Det står massevis om Moses i andre, tredje, fjerde og femte Mosebok
Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!