En full kvinne i tempelet?

Det er ikke mange som opplever å bli irettesatt av overpresten i tempelet. Kvinnen vi skal prate med i dag, har opplevd dette, og det ikke uten grunn. Hun oppførte seg nemlig som om hun var full.

Flere mennesker fulgte med på det som skjedde, og regnet med at hun ville bli kastet ut. De ble alle overrasket da presten lot kvinnen få bli – og i tillegg satte seg ned og pratet med henne.
Vi har møtt kvinnen i tempelet; Hanna fra Rama, en av konene til den kanskje litt mer kjente Elkana.

Sorg
Hanna forteller gjerne sin historie. Det glitrer i øynene hennes og hun smiler mens hun forteller. Det er en lykkelig kvinne som er her sammen med oss.
– Fortell oss, Hanna, hva var det egentlig som skjedde i tempelet i Sjilo?
– Jeg må nok gå enda litt tilbake i tid for at dere skal skjønne sammenhengen, smiler Hanna. – Det hele begynte da jeg giftet meg med Elkana. Jeg gledet meg til å dele livet sammen med ham og til vi skulle få barn og ha en familie sammen.
– Elkana har en annen kone også, stemmer ikke det?
– Jo, han er også gift med Peninna, og de to har flere barn sammen.
Men iallfall – det gikk ikke helt som jeg tenkte. Selv om vi ønsket oss barn, så ble jeg aldri gravid. Det var som om Gud hadde stengt morslivet mitt. Jeg ble mer og mer lei meg, jeg ville så gjerne ha et barn sammen med Elkana.
Det er tydelig at denne historien rører ved Hanna. Vi ser tårene blinke i øynene hennes når hun forteller.
– Og mannen din, hvordan hadde han det?
– Han skjønte at jeg var fryktelig lei meg, og prøvde å muntre meg opp. Men det var ikke så enkelt.
– Vi har skjønt at Peninna ikke gjorde det noe enklere for deg?
– Nei, hun gjorde nok ikke det. Men – jeg har egentlig ikke så lyst til å snakke om akkurat det.
– Men det stemmer at hun var litt høy på pæra?
– Som sagt, har jeg ingen kommentar til det temaet.

Ikke full
Hanna står fast på sitt og vil ikke fortelle om feiden mellom henne og Elkanas andre kone. Hun fortsetter heller med å fortelle om hva som hendte i tempelet.
– Hvert år reiste vi til tempelet i Sjilo for å ofre og be til Gud. Hvert år tenkte jeg at “neste år har jeg nok med meg et lite barn” – men slik gikk det ikke. Til slutt ble det for mye. Jeg knelte foran Guds alter og gråt og bad. Jeg lovet Gud at om han gav meg et barn, skulle jeg gi barnet tilbake til Ham. Jeg tror jeg satt slik i flere timer. Det var da presten og de andre i tempelet trodde at jeg var full. Tenk jeg, som er så forsiktig med sterke drikker, – jeg har da aldri vært full i hele mitt liv, smiler hun.

Bønnhørt
Vi har hørt fra andre at presten satte seg ned ved siden av Hanna, men hva de to snakket om er det foreløpig bare Hanna, Elkana og presten som vet. Nå er vi spente på å få høre…
– Jeg fortalte presten om sorgen i livet mitt, – at jeg så gjerne ville ha et barn. Han hørte på meg og bad for meg. Og vet du, – så sa han at Gud hadde hørt bønnen min og ville gi meg det jeg bad om. Du kan tro jeg ble glad!!
– Men – hvordan kunne du stole på at han snakket sant? Det kunne jo bare være tomt prat.
– Å nei, jeg kjente med en gang at jeg fikk en fred inni meg og at sorgen forsvant. Jeg var sikker på at Eli snakket sant. Og beviset fikk jeg jo noen måneder senere, da jeg skjønte at jeg var blitt gravid.
Et enda bedre bevis på at Eli snakket sant og at Hanna ble bønnhørt, er barnet som Hanna har i armene sine. Den lille guttent som ble født for fire uker siden, heter Samuel. Hanna stråler av lykke når hun ser på barnet.
– Helt til slutt, Hanna. Stemmer det at du har lovet barnet bort til Eli i tempelet?
– Ja, jeg lovet Gud at hvis han ville gi meg et barn, så skulle jeg gi det tilbake til Ham. Gud holdt sitt løfte overfor meg, og da må jo jeg også holde det jeg har lovet. Når Samuel har blitt så stor at han ikke trenger melk fra meg lenger, flytter han til Sjilo for å bo hos Eli i tempelet. Han vil likevel alltid være min sønn og jeg kommer til å besøke ham så ofte jeg kan. Selvfølgelig kommer jeg til å savne ham, men jeg vet at han vil få det godt i tjenesten for Gud.
Av: Torunn Haraldsen

Siste: Siste opplysninger i historien om Hanna er at hun fortsatt planlegger å ta Samuel med til Sjilo. Hun er i gang med å sy klær til gutten sin, som han kan ha med seg når han flytter til tempelet. Hanna og Elkana tar også med seg flere gaver til tempelet og overpresten.

Visste du at:
Avstanden mellom Rama – der Hanna og Elkana bodde – og Sjilo var ca 3 mil.
Hanna og Elkana fikk i alt seks barn.
Samuel ble et viktig redskap for Gud.
Navnene betyr: Samuel – hørt av Gud
Hanna – nåde

Vil du lese om Hanna og Samuel i Bibelen, finner du det i 1. Samuelsbok kapittel 1.

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!

 • ingeborgborsheim skrev en kommentar 1. januar 2019
  Bra historie
 • ronesp skrev en kommentar 25. november 2017
  Dette liker jeg veldig godt!
 • Muffin-venn skrev en kommentar 10. mars 2016
  fant ingen påskeegg
 • cargra123 skrev en kommentar 7. oktober 2015
  Dette liker jeg veldig godt!