Dommeren

Pilatus virker forvirret. Jeg lurer på hva han kommer til å gjøre med denne mannen? Skal han sende ham i døden, slik han har gjort med så mange andre? Han har prøvd å legge ansvaret over på kong Herodes, men kongen ville ikke ha noe med mannen å gjøre. Han må ta en avgjørelse i dag.

Tekst: Torunn Haraldsen Ill: freebibleimages.org

Det er fullt av mennesker i huset til landshøvding Pilatus. De fleste har lange, sorte kapper. De er øversteprester. I en stol litt bortenfor dem sitter Pilatus – og midt imellom står Jesus, han som vi husker som tolvåring i tempelet og som seinere ble døpt av «Ørkenmannen».

Jødenes konge

– Denne mannen må dø! Han har selv utpekt seg som Messias og han oppfordrer folket til å ikke betale skatt. Du vet at det bare kan bety korsfestelse, sier den ene presten til Pilatus.

Pilatus ser ikke videre overbevist ut. Han klør seg i hodet og ser granskende på Jesus.

– Er du jødenes konge? spør han så.

– Du sier det, svarer Jesus.

«Korsfest!»

Det summer av menneskestemmer utenfor Pilatus’ hus. Summingen blir etter hvert til roping. Jesus snur seg og ser ut av vinduene når han hører hva de roper: «Korsfest! Korsfest!» Han ser ikke redd ut, bare trist. Kanskje han tenker på den vidunderlige søndagen for mindre enn ei uke siden, da han red inn i Jerusalem mens folket la kappene sine og palmegrener på veien foran ham. Er det de samme menneskene som nå står utenfor og roper?

Uskyldig

Det ser ut til at Pilatus også har blitt forstyrret av bråket utenfor. Nå roper folket som gale. Pilatus går fram og tilbake, klør seg fortsatt i hodet, stopper av og til opp og kikker på Jesus, for så å fortsette å gå.

Etter hvert setter han seg ned igjen. – Jeg kan ikke finne at denne mannen har gjort noe galt. Jeg lar ham bli pisket og slipper ham fri, sier han til prestene.

– Denne mannen lager oppstyr! Pilatus, du kan da ikke slippe ham fri, svarer prestene.

Pilatus ser på Jesus og reiser seg sakte. En kvinne løpende. «Pilatus, mannen min,» hvisker hun, «du må ikke dømme denne mannen til døden. Jeg har drømt om ham i natt – han er uskyldig!»

– Dette er galskap, sier Pilatus sint, da han går forbi meg. – Jeg har dømt mange mennesker til døden, men ingen har vært så uskyldig som denne.

Løslat en morder

Utenfor har folket begynt å rope enda høyere. Pilatus går ut til dem.

– Jeg finner ingen skyld hos denne mannen, roper han utover folkemengden.

Folket svarer ham med sitt «Korsfest! Korsfest».

– I følge tradisjonen skal jeg nå i påsken sette fri en av de dødsdømte fangene. Jeg velger å sette fri Jesus, så er vi ferdige med den saken, sier Pilatus prøvende.

– Nei! hyler folket. – Sett heller Barabbas fri! Vi vil ha Barabbas fri! Vi vil ha Barabbas fri!

Barabbas er en bandeleder som har gjort mye galt. Nå er han fengslet for mord. Jeg tror ikke mine egne ører. Folket vil løslate en morder i stedet for Jesus!

Folkets vilje

Pilatus snur seg og ser inn i rommet der Jesus står. De ser på hverandre et lite sekund, så snur Pilatus seg brått, går med faste skritt bort til vaskefatet og vasker hendene sine. Alle holder pusten – vi vet hva denne handlingen betyr; det han skal gjøre nå, vil han ikke ha noe ansvar for.

– Jeg er uskyldig i denne mannens blod. Slipp Barabbas fri, og før Jesus bort til korsfestelse!

For en feiging. Selv om han vet at Jesus er uskyldig, lar han folket få bestemme. Han er antagelig redd for å miste jobben sin dersom det blir bråk i Jerusalem.

Jesus blir ført ut av vaktene og Pilatus kommer inn igjen i rommet.

– Det var det, sier han og ser hardt på meg

– Men, herr Pilatus, du dømte nettopp en uskyldig mann til døden. Mange mener han er Guds sønn.

– Jeg glimter et skremt uttrykk i øynene til Pilatus. Det varer bare en brøkdel av et sekund. Så er det harde, kalde blikket tilbake.

– Du er journalist, er du ikke? Her er ikke mer å skrive om. Kom deg ut, nå, før jeg lar vaktene mine kaste deg i fengsel!

Jeg skynder meg ut fra Pilatus’ hus. «Det var det», sa Pilatus. Jeg er nå ikke så helt sikker, jeg. Kanskje denne historien om Jesus ikke er over enda?

Siste:

Det er søndag og den tredje dagen etter at Jesus ble korsfestet. En merkelig nyhet nådde oss i morgentimene. Steinen som sperret inngangen til Jesu grav er rullet bort og grava er tom. Jesus skal ha blitt sett i live av flere personer. Dette må undersøkes nærmere. Hva tenker Pilatus nå, tro?

Visste du at:

Fortellingen om Jesus hos Pilatus kan du bl.a. lese om i Det nye testamentet, i Matteus, kapittel 27, vers 11-26.

 

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!