Det lukter vondt!

Vi er på tur for å se oss rundt i området ved landsbyen. Her er det mye skog og kratt, og en del steder er det noen åkrer. Der kan bøndene plante nyttige planter, som de enten kan bruke til mat selv eller selge på markedet. Men hva er den lukten?

Tekst og foto: Anders Rugland Aarseth

Vi går lengre inn i krattskogen, og plutselig står jeg på kanten til et dypt hull. Vi har kommet til et forlatt gullgraverfelt. – Her har det vært folk som har gravd etter gull. Da de ikke fant mer, reiste de uten å fylle igjen etter seg, sier Yussuf, som er kjentmannen vår denne dagen. Jeg kikker forsiktig ned i hullet foran meg. Uff, så skummelt! Det er kanskje 8-10 meter rett ned til bunnen. Tenk om jeg hadde falt nedi!!

– Kom hit og se! roper en av mennene som er med oss.

Jeg lurer veldig på hva det er, og løper bort så fort jeg kan. Nå blir den rare lukta sterkere. Hva kan det være?

Mannen peker oppi et av hullene. Jeg kikker ned mens jeg holder meg for nesa. Nedi hullet ligger det ei ku!

  • Denne kua har ikke kommet seg opp igjen av hullet, og har dødd av skadene. Dette er vanlig her. Kyrne går inn i skogen for å spise gress og finne vann, så ser de ikke hullene og faller nedi og dør.

Stakkars ku! Og stakkars de gjeterguttene som passet på kua!

Yussuf forteller at området her nesten er helt ubrukelig for bøndene. Det er så mange hull at det er umulig å lage åkrer.

Tenk så dumt! Hvis gullgraverne ikke fyller igjen hullene sine etter at de har gravd etter gull, vil det området her både være ubrukelig og farlig. Heldigvis har Yussuf og noe andre fått en god ide!

  • Vi var mange som gikk sammen om å tette hullene på et av feltene. Noen steder tettet vi det bare igjen, slik at bøndene kunne lage nye, fine åkrer. Andre steder plantet vi trær i hullene før vi tettet dem igjen. Slik kan de gamle gullfeltene bli åkrer med grønnsakene, og dyrene kan gå og spise gress uten å risikere å ramle oppi et farlig hull.

 

Å tette disse hullene er noe Barnas Misjonsprosjekt er med og støtter. Det finnes fortsatt mange steder med gamle og skumle hull, men med penger fra Barnas Misjonsprosjekt kan flere og flere av hullene tettes og brukes til noe trygt og nyttig.

 

Ønsker du å gi penger til Barnas Misjonsprosjekt, kan det gjøres på forskjellige måter. Du kan enten vippse penger på vippsnummer #521652 eller bruke bankgiro 8220 02 90131. Da må du i så fall merke gaven med «Barnas Misjonsprosjekt».

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!