Den døde jenta

Det er ikke lenger noen tvil om at Jesus gjør syke mennesker friske. Alle vet det, og overalt hvor han kommer blir han møtt av store folkemengder. Men – kan Jesus gjøre døde mennesker levende igjen? Det skal jeg få svar på i dag.

 

Tekst: Torunn Haraldsen Ill: Freebibleimages.org

Jeg er i Kapernaum på besøk hos Jairus, en kjent og respektert mann. Sammen med oss sitter Jairus’ kone og hans 12 år gamle datter.

 

Alvorlig syk

 • Fortell meg nå historien din, sier jeg til jenta.
 • Jo, jeg var veldig syk. Jeg hadde vondt overalt og frøys noe fryktelig. Jeg klarte verken å spise eller drikke, og ville egentlig bare sove. Mamma og pappa var inne hos meg hele tiden. Jeg skjønte på ansiktene deres at dette ikke bare var en vanlig forkjølelse. Jeg var veldig, veldig syk og selv om de ikke sa det, visste jeg at de var redde for at jeg skulle dø.

Plutselig kom en av tjenerne våre inn på rommet mitt uten å banke på. «Jesus er tilbake», sa han. Pappa stormet ut døren, og etter det husker jeg egentlig ikke mer. Mamma har fortalt at jeg ble bevisstløs.

 

Forgjeves

Jairus forteller at han hadde ventet lenge på denne beskjeden. Han visste at Jesus kunne gjøre jenta hans frisk, men Jesus var bortreist og jo lenger tid det tok før han kom tilbake, jo mer sikker ble Jairus på at jenta hans kom til å dø.

 • Jeg sprang alt jeg kunne ned til havna der Jesus var kommet inn med båten. Det krydde av mennesker der, men heldigvis gjorde de plass til meg.

Jesus gikk med Jairus med en gang, men langs veien stoppet han og helbredet en kvinne. Før han var ferdig med å prate med henne, kom Jairus’ tjener og gav han den triste beskjeden: Datteren var død.

 

Talita kumi

 • Jeg ble knust. Nå var alt håp ute. Min elskede datter var død. Jeg ønsket bare å gå hjem og sørge med de andre. Men Jesus hadde andre planer: «Ikke vær redd, Jairus,» sa han. «Stol på meg.» «Jenta er ikke død, hun sover bare!» sa Jesus til alle menneskene som sørget utenfor huset vårt. De bare lo av han. Visst var hun død.
 • Jesus tok meg seg tre av vennene sine og gikk inn på jentas rom sammen med oss, forteller Jairus kone. – Han satte seg ved sengen hennes.

Nå er det jenta selv som tar ordet: Jeg hørte ordene «Talita kumi!» (Lille jente stå opp!) og i samme stund kjente jeg at jeg var helt frisk – og veldig sulten. Jesus bad dem finne mat og drikke til meg, så gikk han videre sammen med vennene sine.

 • Men er du sikker på at hun var død? spør jeg jentas mor.
 • Det er like sikkert som at hun er levende i dag, sier kvinnen og ser varmt på jenta si. – Den verste dagen i livet mitt ble omgjort til den aller, aller beste, da jente vår våknet fra døden.

 

Siste: Det har skjedd igjen. I tillegg til Jairus’ datter ryktes det at Jesus har vekket to menn opp fra de døde. Dette er sensasjonelt!!

 

Fortellingen om Jairus’ datter finner du i Markus, kapittel 5, vers 21-43.

 

Visste du at: Jairus var synagogeforstander. Det betyr ikke at han var prest, men han var leder i synagogen (kirken). Dette var en god og viktig jobb, og folket i Kapernaum hadde derfor stor respekt for ham.

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!

 • Annasi10 skrev en kommentar 24. november 2019
  bra
 • solbakken skrev en kommentar 26. februar 2018
  kuult....
 • Annafadderbarn skrev en kommentar 23. februar 2018
  Jeg synes og dette er spennende!