Bolivia og Peru

Bolivia og Peru ligger i Sør-Amerika. Jeg leste for første gang om Sør-Amerika i Donald, og det er mange år siden! Har du lest «Eggmysteriet – historien om firkanteggene»?

Bolivia og Peru ligger i Sør-Amerika. Jeg leste for første gang om Sør-Amerika i Donald, og det er mange år siden! Har du lest «Eggmysteriet – historien om firkanteggene»?

Donald_faksimileliten

Det var faktisk noe som var ganske likt tegningene i Donald, men jeg fant ikke noen firkantegg!

Bolivia er det fattigste landet i Sør-Amerika. Det ligger i innlandet, mens Peru ligger langs kysten. Peru er et middels rikt land, men en av fire peruanere lever i fattigdom. På landsbygda lever over halvparten i fattigdom.

Bolivia og Peru er to ganske forskjellige land, men de fleste snakker samme språk: spansk. I tillegg har de mange andre språk i landene.

Veeeldig høyt over havet

Både Bolivia og Peru ligger høyt over havet, den høyeste byen i verden ligger i Peru (La Rinconada i Andesfjellene) og den ligger 5100 moh og mange andre byer ligger 3000 – 4000 moh. Når det er så høyt over havet betyr at det kan være tungt å puste for oss fra Norge fordi luften er så tynn. Les mer om dette på s 23.

Både Bolivia og Peru ligger i Andesfjellene. Andesfjellene er verdens lengste fjellkjede (9 000 km lang) og Sør-Amerikas høyeste (4 000 moh i gjennomsnitt). Titicacasjøen er verdens høyeste innsjø og ligger på grensen mellom Bolivia og Peru. Den ligger 3812 moh. Kanskje det er her flyvefiskene bor?

 Titicacasjøenliten

Brillebjørn og navlesvin

Både Bolivia og Peru har mye spennende natur, både jungel, ørken og kjempehøye fjell. Det er også mye spennende dyreliv og i Bolivia så vi til og med spor etter dinosaurer! Vi så mange lamaer, geiter, alpakkaer og hunder, men vi fikk dessverre ikke sett brillebjørn, navlesvin, nesebjørn, dovendyr og klippehaner.

 Tror de på Gud i Bolivia og Peru?

Bolivia og Peru er religiøse land og det betyr at de fleste tror på guder og ånder. Mange tror på Gud, men de tror samtidig også på Moder Jord og gamle forfedre som er døde for lenge siden. De har noe som heter offerplass og her kommer folk og ofrer mange forskjellige ting for å få et godt liv. Les mer om dette på s 16 og 17. Det er ikke så mange som tror at Jesus er Verdens frelser og at han døde for oss for at vi skulle komme til Himmelen.

SAMSUNG CSC

Liker? - Du må logge inn for å kunne like denne siden! ⇣ Skriv ut

Hei!
Du må logge deg inn for å kommentere!
Du kan også registrere deg dersom du er ny!

 • venner skrev en kommentar 26. mars 2018
  Jeg har det bladet!
 • Agnes Marie skrev en kommentar 17. mars 2016
  elsker det bladet jeg og søstera mi er ofte uenige om hvem som skal ha det. det finnes en toer
 • solfrid2006 skrev en kommentar 12. mars 2016
  jeg og
 • EllenRebecca skrev en kommentar 27. februar 2016
  ja jeg har lest den
 • Mi-Rakel skrev en kommentar 20. januar 2016
  ÅY